Malatya Orduzu Manzara
Kuşlar

Eski Malatya Kalesi

Lütfen Flash Player'ı Güncelleyiniz.

Firma Hakkında

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bulunan Eski Malatya Kalesi , Malatya'nın merkezinden 11 kilometre kuzeyde, Aslantepe bölgesinin de 3 kilometre kuzeybatısında bulunmaktadır. Derme Deresi ile kesilmiş olan kale ve surlar çevrede geniş bir alan kapsamaktadır. Bu kalenin yapımı Roma İmparatorluğuna dayanır. Roma İmparatoru Titus Livius M.S. 79 yılında bu kalenin yapımına başlamıştır.

Çalışmaları uzun süre devam ettiğinden dolayı Titus Livius zamanında bu eser maalesef ki bitirilememiştir. Bizans İmparatoru Iustianus zamanında, yani 530-540 yıllarında bu eserin bitimi gerçekleşmiştir. Bu eser Danişment Emirlerinden Gazi Taylı ve Selçuklu Sultanı II. Kılıçaslan tarafından 1181 yılında onarılmıştır. Bu kale alçak bir düzlükte yer alır ve dikdörtgene yakın beşgen bir plan düzeni gösterir. Ne yazık ki bu kale günümüze harap bir halde gelmiştir. Duvarlarında kullanılan taşlar 20 metre uzunluğunda ve moloz taşlardır. Zamanında bu kaleye sığınan insanların, kaledeki koruma altına alındığı alan 2900 metredir. Bu alanda bulunan surların uzunlukları ise coğrafi yönlere göre değişiklik gösterir.

Batı'da 800 metre, doğuda 850 metre, kuzeyde 500 metre ve güneyde 750 metre uzunluğundadır. Kale kalıntılarının çok azı günümüze dek gelmeyi başarabilmiştir. Günümüze dek ulaşan bilgiler arasında bazılarına göre bu surların duvarları 94, bazılarına göre ise 95 burçla takviye edildiği söylenmektedir. Bunlardan kuzeyde 23 doğuda 24 güneyde 24 ve batıda 23 ve bir kule bulunmaktadır. Kalenin dışa açılan toplamda 11 tane kapısı bulunmaktadır. Bu kapıların bazıları Meşak ile Pazar kapılarıdır. Bu kalenin içerisinde sarnıç bulunmamaktadır çünkü kalenin yanı başından bir dere aktığı için bu kalede su sıkıntısı yaşanmaz. Bu kalenin temel kalıntılarına rastlamak içinse Malatya'ya gidip bu kaleyi ziyaret etmek gerekmektedir.

Google Map Adres Tarifi

Yorumlar
İsim:

Yorum:






Güvenlik Kodu:
güvenlik kodu
GOOGLE GEZGİNİ
GOOGLE GEZGİNİ | 25.03.2013
BÜYÜK VE SAĞLAM SURLARI HARİKA
Google QR Kodu